Home > Over ons > Laatste nieuws

Laatste nieuws

Begeleid rijden voor jongeren van 17 jaar

De rijksoverheid maakt begeleid rijden vanaf 17 jaar mogelijk in Nederland. Dit houdt in dat jongeren vanaf hun 17e hun rijbewijs mogen halen door middel van het rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Daarna mogen zij tot hun 18e alleen onder begeleiding van een ervaren bestuurder autorijden. Het begeleid rijden is 1 november 2011 als experiment ingevoerd (2toDrive) en duurt maximaal 6 jaar. Door jongeren eerder en onder begeleiding kennis te laten maken met autorijden, hebben ze meer ervaring wanneer ze zelfstandig de weg op mogen.

Theorie-examen vanaf 16 jaar, praktijkexamen vanaf 17 jaar

Door 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar zich inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. De exameneisen zijn hetzelfde als bij de reguliere examens. Jongeren mogen vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen en kunnen het praktijkexamen afleggen als zij 17 jaar zijn geworden op of na 1 november 2011. Voorheen was de minimumleeftijd 18 jaar.

Als de jongeren slagen voor het examen, krijgen zij een gewoon rijbewijs. Tot hun 18e mogen zij alleen autorijden met hun coach. Vanaf hun 18e mogen zij zelfstandig de weg op.

 

Verkeersveiligheid vergoot

De keuze voor jongeren die nét 17 jaar zijn geworden vergroot de verkeersveiligheid. De 17-jarigen die slagen voor het praktijkexamen kunnen op deze manier zo lang mogelijk onder begeleiding van een coach rijden, voordat zij zelfstandig gaan autorijden. Ook kan het CBR op die manier de instroom van nieuwe examenkandidaten beter organiseren.

 

Leaseauto op 17-jarige leeftijd?

Het is bij Athlon Car Lease mogelijk een leaseauto beschikbaar te stellen aan een 17-jarige werknemer wanneer hij in het bezit is van een geldig Nederlands rijbewijs. De werknemer mag tot zijn 18e rijden onder begeleiding van een coach, echter alleen in Nederland. Uiteraard moeten zowel de leaserijder als de coach aan alle eisen voldoen, zoals die voor dit experiment door de overheid zijn vastgesteld.

De auto is ook in het geval van een 17-jarige verzekerd tegen schade aan zowel het eigen voertuig als die van de tegenpartij.

 

Meer informatie over 2toDrive

Bent u op zoek naar alle informatie over het experiment 2toDrive, dan kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

overzicht vorige